Te laat komen is een ziekte (en er is een simpel medicijn)

Bijna altijd te laat komen op een afspraak

Bijna altijd te laat komen op een afspraak of nét op het nippertje. Daar baal je van. Het geeft je stress en je moet je altijd weer verontschuldigen. Op tijd komen is voor jou belangrijk, maar weet je niet hoe je dat voor elkaar krijgt? In dit artikel krijg je een belangrijk inzicht en dé tip tegen te laat komen.

Ik kom altijd te laat!

Niemand wil expres te laat komen. ‘Better let als net’ zeggen ze in Friesland. Beter laat dan nooit... Sja, daar kun je natuurlijk niet mee aankomen op het werk. Hoe voorkom je te laat komen? Punctualiteit is een uitdaging voor velen. Mensen die te laat komen zijn vaak optimistisch, hoor ik wel eens. Ze denken dat ze tijd genoeg hebben, maar uiteindelijk komen ze toch in tijdnood. Te laat op werk komen of ouders die te laat zijn op school; het kan aardig wat stress opleveren, en soms irritatie bij anderen.

Herken je jezelf in onderstaande uitspraken?

  • Ik spreek geen tijdstip meer af.
  • Begin maar gewoon zonder mij, ik sluit wel aan.
  • Anderen moeten zich maar aan mij aanpassen.
  • Ze moeten me accepteren zoals ik ben (een te laat komer).

Zoals je ziet, notoire te laatkomers geven soms de strijd op om op tijd te komen. Ze nemen de nadelen van altijd te laat komen maar voor lief.

Te laat komen gebrek aan respect?

Moeite met op tijd komen is altijd al een uitdaging geweest, zo blijkt uit onderstaande spreekwoorden en gezegden. Dit onderstreept hoe wijdverspreid het probleem is van niet op tijd komen:

  • Mosterd na de maaltijd (=een oplossing die te laat komt)
  • Beter laat dan nooit (=het is beter dat iets een beetje te laat komt dan dat het nooit gebeurt)
  • De boot missen (=te laat zijn).

Het lukt me niet om op tijd te komen

Wat kun je doen als op tijd komen op het werk niet lukt? Wat is eigenlijk de psychologie van te laat komen? ‘Te laat komen is een gevolg van je persoonlijkheid’, las ik laatst ergens. Is dat zo? Engelsman Jim Dunbar kwam altijd te laat, zelfs op begrafenissen. Hij ging met zijn klacht naar het ziekenhuis, waar hij de diagnose chronic lateness kreeg.

Wanneer kom je wél op tijd?

Kom je echt altijd te laat? Dat betwijfel ik. Er zijn momenten dat je wél op tijd bent, zoals bij het halen van een vliegtuig. Waarom lukt het daar wel? Op tijd aanwezig zijn bij een vlucht is belangrijk, omdat je geen risico wilt lopen de vlucht te missen. Dit geldt ook voor andere afspraken – als je dezelfde focus zou toepassen.

Tips tegen te laat komen

Hoe kun je op tijd komen? Mensen die altijd op tijd zijn, wat is hun geheim? Het antwoord is simpel: focus niet op op tijd komen, focus op eerder aankomen. Wees niet op tijd, wees vroeg. Dit voorkomt dat je gestrest raakt en geeft je ruimte om zonder haast te arriveren.

Nooit meer te laat

Vind je het belangrijk om op tijd te komen? Dan is hier de truc: plan je afspraken zo dat je altijd iets eerder aankomt. Creëer buffers in je agenda en voorkom stress en ongemak. Het is beter om vroeg te arriveren dan te laat.

Wat moet ik met die extra tijd?

Misschien denk je: ‘Maar dat is toch zonde van mijn tijd!’ Gebruik de extra tijd om even bij te komen, iets te lezen, of je aantekeningen door te nemen. Deze buffer zorgt voor minder stress en een betere voorbereiding, waardoor je je dag efficiënter kunt indelen.

Bewaak je tijd 

Het is vervelend als een afspraak uitloopt, vooral als je daarna direct verder moet. Probeer gesprekken binnen de afgesproken tijd af te ronden en houd rekening met tijdslurpers zoals het opruimen van je spullen of het lopen naar de parkeergarage. Dit helpt je om niet de hele dag achter de feiten aan te lopen.

Hoe omgaan met laatkomers?

Heb je te maken met iemand die vaak te laat komt? Omgaan met laatkomers kan frustrerend zijn, maar het is belangrijk om de situatie met tact aan te pakken. Bespreek het probleem op een rustig moment en focus op feitelijk gedrag zonder te generaliseren. Zo creëer je ruimte voor verbetering.

Samenvatting

Dit artikel biedt praktische tips om te voorkomen dat je te laat komt bij afspraken en de stress die daarmee gepaard gaat. Het bespreekt de psychologische oorzaken van te laat komen, zoals optimisme over de tijd en slechte planning, en biedt oplossingen om structureel op tijd te zijn. De belangrijkste tip is om je niet te richten op precies op tijd komen, maar juist op het eerder arriveren bij afspraken door het inbouwen van tijdsbuffers. Dit vermindert stress en zorgt voor betere voorbereiding. Daarnaast geeft het advies over hoe om te gaan met mensen die vaak te laat komen.