Mindmap maken. Breng je ideeën in kaart

Wat is een mindmap?

Simpel gezegd, een mindmap maken is het in kaart brengen van wat er in je hoofd omgaat. Je maakt als het ware een ‘map of the mind’. De bedenker van de mindmap is Tony Buzan. Hij stelt dat de hersenen constant aan het associëren zijn en verbindingen leggen.

Het hoofd denkt namelijk niet in bullet points, maar in verbindingen. Buzan is overigens alleen de bedenker van de term mindmap. Het in kaart brengen van gedachten doen we al eeuwenlang. In oude bijbels zoals de Codex Amiatinus staan diverse mindmap-achtige afbeeldingen.

Mindmapping is het organiseren van informatie

Doordat je je gedachten in kaart brengt, ben je in feite informatie aan het organiseren. Een voorbeeld: Als je het woord IJS leest, dan maakt je hoofd automatisch een verbinding met iets dat met IJS te maken heeft. Je denkt waarschijnlijk aan SCHAATSEN. En als Nederlanders aan SCHAATSEN denken, dan is de link met de ELFSTEDENTOCHT snel gelegd.



De 8 stappen voor het maken van een mindmap

Hier is een stapsgewijze uitleg van het proces, met kamperen als voorbeeld:

Stap 1: Kies een centraal onderwerp

  • Begin met het kiezen van een centraal onderwerp waar je een mindmap over wilt maken. In dit geval is het onderwerp 'kamperen'.

Stap 2: Schrijf het centrale onderwerp in het midden van een blanco vel papier of een digitaal mindmap-softwareprogramma.

  • Schrijf het woord "Kamperen" in het midden van je papier of voeg het toe als het centrale knooppunt in je digitale mindmap.

Stap 3: Bedenk en noteer de hoofdthema's

  • Denk aan de belangrijkste aspecten of categorieën die verband houden met kamperen. Bijvoorbeeld: uitrusting, locaties, activiteiten, veiligheid, enzovoort.

Stap 4: Verbind subthema's aan hoofdthema's

  • Onder elk hoofdthema noteer je subthema's of specifieke onderwerpen die daarbij horen. Bijvoorbeeld, onder "uitrusting" kun je subthema's hebben zoals tent, slaapzak, kookgerei, enzovoort.

Stap 5: Voeg details en voorbeelden toe

  • Onder elk subthema kun je specifieke details, tips, voorbeelden of relevante informatie toevoegen. Bijvoorbeeld, onder het subthema "tent" kun je verschillende soorten tenten, hun kenmerken en voordelen noteren.

Stap 6: Visualiseer en organiseer

  • Gebruik kleuren, pictogrammen, en verschillende lettertypes om de informatie in je mindmap visueel aantrekkelijk en gemakkelijk te begrijpen te maken.

Stap 7: Herzie en verfijn

  • Neem de tijd om je mindmap te bekijken en te herzien. Voeg nieuwe ideeën toe of verwijder onnodige informatie.

Stap 8: Gebruik de mindmap

  • Gebruik je mindmap als een referentie of brainstormtool bij het plannen van je kampeertrip.


Voordelen van een mindmap maken

  • Beter overzicht: Doordat je álle associaties in kaart brengt, krijg je een completer en beter overzicht.
  • Minder aan je hoofd: Het mooie van een mindmap maken is dat je niet alles hoeft te onthouden.
  • Razendsnel: Een mindmap maken gaat sneller dan informatie in je hoofd uitwerken.

Toepassingen van mindmaps

  • Projecten uitwerken: Bij de start van een project kun je met een mindmap snel een overzicht krijgen van alle aspecten.
  • Leren: Mindmaps zijn een handige tool voor het organiseren van studiemateriaal.
  • Brainstormen: Met een mindmap kun je ideeën overzichtelijk uitwerken, zowel individueel als in een team.
  • Toekomstplannen maken: Je kunt je wensen, dromen en doelen in een mindmap visueel weergeven.

Papieren mindmap of digitale mindmap?

Een mindmap maken kan op verschillende manieren. Met pen en papier of digitaal. Er zijn verschillende digitale mindmap tools beschikbaar, zoals Mindmeister, waarmee je gemakkelijk een digitale mindmap kunt maken.







Mindmap maken voor een brief

Jaren geleden werkte ik in de residentiële jeugdzorg. Ik begeleidde een tiener die wilde gaan trouwen met haar vriend. Er was echter een probleem… ze had geen contact meer met haar moeder. Het was haar vurige wens dat haar moeder de bruiloft zou bijwonen. Ze durfde haar moeder niet te bellen (WhatsApp bestond nog niet). Ik stelde voor om een brief te schrijven.

Dit lukte haar niet, want ze wist niet hoe ze moest beginnen en wat ze erin moest zetten. Toen gingen we een mindmap maken. Hier waren we zo’n 10 minuten mee bezig. Daarna gaf ik haar de opdracht om in haar slaapkamer van elk ‘bolletje’ een zin te maken. Zo gezegd, zo gedaan. Twintig minuten later kwam ze juichend de trap af. De brief was af. En ja, haar moeder was op de bruiloft aanwezig.

Papieren mindmap of digitale mindmap?

Een mindmap maken kan op verschillende manieren. Het is vaak het makkelijkst om dit met pen en papier te doen. Er zijn ook diverse applicaties waarmee je een digitale mindmap kunt maken.

De voordelen van een digitale mindmap tool:

  • Het is netter en je kunt het gemakkelijk bewerken.
  • Je kunt de mindmap opslaan als een .jpeg of PDF-bestand.
  • Je kunt ze eenvoudig delen of presenteren aan anderen.

Goede digitale mindmap tool

Op zoek naar een geschikte digitale tool? Met Mindmeister kun je vrij eenvoudig een mindmap maken en voorzien van verschillende kleuren en icoontjes. Het leuke aan Mindmeister is dat het ook een diavoorstelling bevat. Zo kun je je mindmap stap voor stap presenteren aan bijvoorbeeld je team.