De Pomodoro techniek verbetert je concentratie

Wanneer je te lang bezig bent met een taak, merk je onbewust dat je concentratie afneemt. De kans is groot dat je aandacht dan wordt afgeleid naar iets anders, zoals het checken van e-mails, WhatsApp, of social media. Voor je het weet, ben je alweer een kwartier verder en ben je bijna vergeten waar je mee bezig was. Herkenbaar? Wil je je concentratie verbeteren en meer gedaan krijgen? Maak kennis met de Pomodoro-techniek, een krachtige manier om je time management te verbeteren.

Wat is de Pomodoro-methode?

De Pomodoro-techniek werd begin jaren negentig ontwikkeld door de Italiaan Francesco Cirillo. Hij ontdekte dat na ongeveer 25 minuten werken zijn concentratie begon af te nemen. Door korte pauzes te nemen, verbeterde zijn concentratie en kon hij effectiever doorwerken. Cirillo gebruikte een kookwekker in de vorm van een tomaat – "pomodoro" in het Italiaans – om zijn tijd te meten.

Pomodoro-methode in actie

De techniek is gebaseerd op timeboxing, waarbij je werkt in blokken van 25 minuten, gevolgd door een pauze van 5 minuten. Na elke vier Pomodoro's heb je twee uur gewerkt, waarna je een langere pauze van 15 tot 30 minuten neemt. Deze cyclus kun je vervolgens opnieuw starten om productief te blijven.

Voordelen van de Pomodoro-techniek

  • Verhoogt je focus en concentratie
  • Vermindert het aantal onderbrekingen
  • Maakt je bewuster van je taken
  • Vergroot je motivatie
  • Verbetert je inschattingsvermogen

De Pomodoro-timer

Een van de belangrijkste regels van de Pomodoro-techniek is dat een Pomodoro niet onderbroken mag worden. Of je nu e-mails verwerkt, studeert of schrijft, de techniek helpt je je tijd beter in te delen en afleiding te minimaliseren. Grote taken kun je opsplitsen in meerdere Pomodoro's om zo gefocust te blijven.

Wat doe je tijdens de pauzes?

Tijdens de korte pauzes is het belangrijk om iets ontspannends te doen, zoals bewegen of wat water halen. Dit helpt om je concentratie weer op peil te brengen, zodat je na de pauze opnieuw productief aan de slag kunt gaan.

Pomodoro-techniek voor studeren

Mijn persoonlijke ervaringen met de Pomodoro-techniek? Tijdens mijn studie bleek het een uitkomst. Het hielp me inschatten hoeveel tijd ik moest reserveren voor het lezen van Engelstalige boeken. Ik kon berekenen hoeveel Pomodoro's ik nodig had om een heel boek door te nemen en zo een veel betere studieplanning maken.

Beter tijdbesef door pomodoro

Wat me ook opviel is dat ik een beter besef van tijd kreeg. Op een gegeven moment was ik zo gewend aan tijdblokken van 25 minuten dat ik goed aanvoelde wanneer de tijd bijna voorbij was. Ik durf echt te beweren dat deze pomodoro techniek heeft bijgedragen aan het behalen van mijn tentamens. Herhaling is uiteraard super belangrijk bij studeren. Wat je kunt doen is dat je de 1ste 5 minuten van elke Pomodoro gebruikt om de stof van de vorige Pomodoro voor jezelf nog een keer samen te vatten.

Beter tijdsbesef door Pomodoro

Wat me ook opviel is dat ik dankzij de Pomodoro-methode een beter besef van tijd ontwikkelde. De tijdsblokken van 25 minuten hielpen me om mijn werk beter te plannen en bij te houden. Deze techniek heeft zeker bijgedragen aan mijn studieprestaties.


Pomodoro-timer: Wekker of app?

De bedenker van de Pomodoro-techniek gebruikte een fysieke kookwekker, maar er zijn tegenwoordig veel digitale alternatieven. Je kunt apps gebruiken of een timer op je smartphone instellen. Voor Chrome-gebruikers zijn er zelfs Pomodoro-plugins beschikbaar.

Wat als je wordt afgeleid?

Wanneer er tijdens een Pomodoro een gedachte opkomt, zoals het kopen van een cadeautje, is de verleiding groot om je taak te onderbreken. De Pomodoro-techniek leert je om die afleiding te noteren en daarna weer verder te gaan. Het helpt ook om afleidingen te minimaliseren door bijvoorbeeld je e-mailprogramma en smartphone tijdelijk uit te schakelen.

Communicatie tijdens een Pomodoro

Werk je in een kantoortuin en komt er een collega langs? Geef duidelijk aan wanneer je beschikbaar bent, bijvoorbeeld door aan te geven dat je nog een paar minuten met een taak bezig bent. Zo communiceer je helder je prioriteiten en houd je de controle over je tijd.

Conclusie: Pomodoro-techniek for life!

Gebruik ik de Pomodoro-techniek nog steeds? Absoluut! Of ik nu e-mails verwerk of een artikel schrijf, zoals dit – dat duurde overigens drie Pomodoro's 😉.