Videovergaderen vermoeiend? Probeer deze 7 tips

Vind je videovergaderen vermoeiend? Vind je het lastig om tijdens het beeldbellen je concentratie erbij te houden? In dit artikel geef ik je een paar praktische tips om videovergaderen minder vermoeiend te maken en zelfs leuk te houden.

Zoombie: Het nieuwe normaal in videovergaderen

Sinds de coronapandemie zijn we massaal gaan videovergaderen via platforms zoals Skype, Teams of Zoom. Vooral Zoom is enorm populair geworden. Al dat beeldbellen en de daarbij horende vermoeidheid hebben zelfs nieuwe termen opgeleverd, zoals Zoombie, Zoom-moeheid en Zoom fatigue.

Beweeg meer tussen vergaderingen

Je weet het waarschijnlijk al: we zitten te veel. Nederlanders zijn zelfs zitkampioen van Europa, met een gemiddelde van wel 9 uur per dag! Langdurig zitten verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Geen wonder dat videovergaderen vermoeiend kan zijn. We hoeven immers niet meer naar een vergaderruimte te lopen of even te stoppen bij de koffieautomaat. Je klikt vanuit je stoel op een knop en je zit alweer in de volgende vergadering.

Bewegen is essentieel voor je bloedsomloop. Het bevordert niet alleen de doorbloeding in je benen, maar in je hele lichaam, inclusief je hersenen. Probeer daarom tussen videovergaderingen meer te bewegen. Sta op, haal een glas water of doe wat simpele rek- en strekoefeningen. Zelfs een kleine huishoudelijke taak, zoals de was ophangen of stofzuigen, kan helpen.

Wissel van houding voor een betere werkdag

Naast beweging is ook je werkhouding van belang. Ergonomie speelt een grote rol in hoe je lichaam zich voelt tijdens het werken. Werk je op een laptop en kijk je de hele dag naar beneden? Dit is niet ideaal voor je nek en kan bijdragen aan het gevoel van videovergaderen vermoeiend te vinden. Overweeg te investeren in een laptopstandaard en een los toetsenbord en muis. Deze kleine aanpassingen kunnen een wereld van verschil maken.

Overweeg een zit-sta bureau

Een andere goede manier om je werkhouding te verbeteren is door af te wisselen tussen zitten en staan. Als je veel thuis werkt, kan een zit-sta bureau een goede investering zijn om langdurig zitten te vermijden. Natuurlijk is videovergaderen vermoeiend als je de hele dag in dezelfde positie blijft zitten. Maar er zijn ook goedkopere oplossingen, zoals laptopverhogers of mobiele workstations die je op je bestaande bureau kunt plaatsen.

Een verrassende maar effectieve optie: gebruik een strijkplank! Deze is in hoogte verstelbaar en makkelijk op te bergen na je vergadering. En nee, je hoeft natuurlijk niet te strijken tijdens de meeting!

Creëer buffers tussen vergaderingen

“Ik moet gaan, want ik heb zo weer een andere call.” Dit hoor je vaak aan het einde van een videovergadering. Het is niet vreemd dat je videovergaderen vermoeiend vindt als je back-to-back afspraken hebt. Zorg daarom voor buffers tussen je vergaderingen, zodat je tijd hebt om aantekeningen te verwerken, je to-do-lijst bij te werken en je voor te bereiden op de volgende meeting. Dit helpt om je energie te behouden en te voorkomen dat je aan het eind van de dag volledig uitgeput bent.


Zet je scherm uit voor minder afleiding

Wat veel mensen niet realiseren, is dat het constant naar jezelf kijken tijdens een videovergadering stressvol kan zijn. Dit kan een belangrijke oorzaak zijn waarom je videovergaderen vermoeiend vindt. Probeer eens om je camera uit te zetten, zodat je je volledig kunt concentreren op het gesprek. Hierdoor verminder je afleiding en blijf je scherper tijdens de vergadering.

Maak videovergaderingen korter en effectiever

Vergaderingen die langer dan een uur duren, kunnen behoorlijk uitputtend zijn, vooral als het om videovergaderingen gaat. Je zit stil, kijkt de hele tijd naar een scherm en mist vaak de non-verbale communicatie die je in fysieke bijeenkomsten wél meekrijgt. Zorg ervoor dat er een duidelijke agenda is en houd de vergadering kort en bondig.

Bellen als alternatief voor videovergaderen

Niet elke afspraak hoeft via video plaats te vinden. Overweeg om vaker te bellen, vooral als je elkaar al kent en snel iets wilt bespreken. Telefonisch vergaderen geeft je de kans om bijvoorbeeld tijdens een wandeling te praten, wat goed is voor je gezondheid en je energie.

Samenvatting: 

- Videovergaderen kan vermoeiend zijn: Veel mensen ervaren concentratieverlies tijdens lange videovergaderingen.

- Zoom fatigue: Door de toename van videovergaderen zijn termen als "Zoombie" en "Zoom-moeheid" ontstaan.

- Bewegen tussen vergaderingen: Langdurig zitten is slecht voor de gezondheid; sta op en beweeg regelmatig tussen vergaderingen.

- Ergonomie verbeteren: Een slechte werkhouding, zoals langdurig naar beneden kijken op een laptop, kan nek- en rugklachten veroorzaken. Overweeg een laptopstandaard en een los toetsenbord.

- Zit-sta bureau: Afwisselen tussen zitten en staan helpt om vermoeidheid te voorkomen; goedkopere alternatieven zijn laptopverhogers of zelfs een strijkplank.

- Buffers creëren: Zorg voor voldoende tijd tussen vergaderingen om aantekeningen te verwerken en je voor te bereiden op de volgende meeting.

- Scherm uitzetten: Verminder afleiding en vermoeidheid door de camera uit te zetten tijdens videovergaderingen.

- Kortere vergaderingen: Hou videovergaderingen kort en zorg voor een duidelijke agenda om vermoeidheid te beperken.

- Bellen als alternatief: Niet alle afspraken hoeven via video; telefonische vergaderingen, bijvoorbeeld tijdens een wandeling, zijn een gezond alternatief.