Waarom je niets afmaakt (plus 12 tips voor meer productiviteit)

Ben je iemand die van alles bedenkt, opstart maar niet afmaakt? Het nadeel hiervan is dat je hierdoor gaat uitstellen en het werk zich opstapelt. In dit artikel krijg je meerdere inzichten (en praktische tips) over waarom je niets afmaakt en hoe je uitstelgedrag kunt overwinnen.



Ik kan dingen niet afmaken

Een goed begin is het halve werk. Helaas blijft het bij sommigen bij alles half afmaken. Heb je het TV-programma ‘Help mijn man is klusser!’ wel eens gezien? Mensen die last hebben van uitstelgedrag kunnen soms behoorlijk negatief over zichzelf denken. Dit leidt tot belemmerende gedachten zoals:

  • “Ik kan dingen niet afmaken”
  • “Ik maak nooit iets af”
  • “Ik kan niks”
  • “Ik stel niets voor”
  • “Ik doe het liefst niks”

Als je zo negatief denkt over jezelf, saboteer je jezelf vaak onbewust (“zie je wel, ik kan het niet”) en creëer je een self fulfilling prophecy. Dit kan een belangrijke reden zijn waarom je steeds opnieuw dingen niet afmaakt. Uitstelgedrag lijkt eenvoudig op te lossen, je moet het gewoon doen, toch? In de praktijk blijkt dat het voltooien van een taak vaak moeilijker is dan je denkt.

Je bent een bedenker, geen uitvoerder


Iedereen heeft zijn kwaliteiten. De een is goed in het bedenken van iets, de ander is beter in de uitvoering. Denk aan de bouw: een huis wordt ontworpen door een architect, terwijl de daadwerkelijke bouw door andere specialisten wordt gedaan. Kortom, soms gaat het er niet om wát je moet doen, maar wié het gaat doen. Als je steeds niets afmaakt, kan het zijn dat jij meer een denker bent dan een doener. De oplossing? Misschien ben je niet de juiste persoon om het idee ook uit te voeren.

TIP: Delegeer taken aan anderen om je productiviteit te verhogen.

Je denkt te abstract

Vaak bestaat een project uit meerdere acties. Geen wonder dat je niets afmaakt: je kunt geen project doen, alleen acties uitvoeren. Je kunt wel met een idee in je hoofd rondlopen, maar het gaat uiteindelijk om de concrete stappen die je zet.

TIP: Zet het project op papier of in een digitale takenmanager en hak het in uitvoerbare stukken.

Je hebt teveel projecten

Heb je meerdere projecten opgestart zonder iets af te maken? Dit is een veelvoorkomend probleem bij mensen met uitstelgedrag. Sta stil bij de lopende projecten: zijn ze allemaal echt belangrijk? Zo ja, stel dan prioriteiten.

TIP: Focus op één project tegelijk om uitstelgedrag te minimaliseren.

Je hebt last van een fixed mindset

Het starten van een project gaat vol goede moed, maar daarna twijfel je: is dit wel een goed idee? Wat als het mislukt? Dit soort gedachten kunnen je voortgang flink belemmeren.

TIP: Geef antwoord op de vraag: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Deze oefening helpt je om uit je hoofd te komen en je projecten te voltooien.

Je hebt last van een motivatiedip

Wie A zegt, moet ook B zeggen, maar wat als je geen motivatie meer hebt om door te gaan? Het is normaal om tijdens een project een dip te ervaren. Vaak komt dit door tegenslagen.

TIP: Sta stil bij je vooruitgang en vier je successen om motivatieverlies te voorkomen.

Je doet het teveel op eigen kracht

Veel mensen denken dat ze alles zelf moeten doen, maar de meest succesvolle personen zoeken steun in hun netwerk.

TIP: Vraag om hulp of feedback wanneer je vastloopt. Dit helpt je om uitstelgedrag te doorbreken en taken af te ronden.

Je hikt tegen een rotklus aan

Soms blijf je steken op een vervelende taak. Dit kan je hele project vertragen.

TIP: Gebruik de Pomodoro-techniek om je taken op te splitsen en een planning te maken. Stel deadlines om jezelf aan te moedigen om verder te gaan.

Je hebt geen planning

Zonder concrete planning is het logisch dat je niets afmaakt.

TIP: Maak een planning met SMART-doelen en stel (tussentijdse) deadlines om je uitstelgedrag te verminderen.

Je bewaart alle ideeën in je hoofd


Heb je een vol hoofd? Dit maakt het moeilijk om overzicht te houden en prioriteiten te stellen.

TIP: Schrijf je taken op een lijst en gebruik je hoofd niet als to-do lijst.

Je hebt geen goed overzicht

Het helpt enorm om je taken en projecten op papier te zetten. Gebruik bijvoorbeeld een mindmap om je ideeën beter te structureren.

Je idee heeft meer tijd nodig

Uitstelgedrag hoeft niet altijd negatief te zijn. Soms heeft een idee gewoon meer tijd nodig om te rijpen.

Je bent te streng voor jezelf

Ben je te perfectionistisch? Dat kan een reden zijn waarom je niets afmaakt. Vraag jezelf af of je te hoge eisen aan jezelf stelt.

Samenvatting

In dit artikel wordt besproken waarom veel mensen moeite hebben om hun projecten af te ronden en last hebben van uitstelgedrag. Vaak komt dit door negatieve gedachten, zoals "Ik kan dingen niet afmaken", of door praktische problemen, zoals te veel projecten tegelijk of een gebrek aan planning. Het artikel geeft diverse inzichten en praktische tips om dit gedrag te doorbreken, zoals het delegeren van taken, het opsplitsen van grote projecten in kleinere acties, en het stellen van SMART-doelen met deadlines. Daarnaast wordt benadrukt hoe belangrijk het is om steun te zoeken, je voortgang te vieren, en jezelf niet te streng te beoordelen. Het erkennen van deze problemen en het toepassen van de tips kan helpen om taken succesvol af te ronden.