mindmap maken 1
Vol hoofd
Max Ohlenschlager
Vol hoofd
02/01/2021
3 min
0

Mindmap maken. Breng je ideeën in kaart

02/01/2021
3 min
0

Wat is een mindmap?

Simpel gezegd, een mindmap maken is het in kaart brengen van wat er in je hoofd omgaat. Je maakt als het ware een ‘map of the mind’. De bedenker is Tony Buzan. Hij stelt dat de hersens constant aan het associeren zijn en verbindingen leggen. Het hoofd denkt namelijk niet in bullet points, maar in verbindingen. Buzan is overigens alleen de bedenker van de term Mindmap. Het in kaart brengen doen we al eeuwenlang. In oude bijbels zoals de Codex Amiatinus staan diverse mindmap achtige afbeeldingen.

Mindmapping is het organiseren van informatie

Doordat je je gedachten in kaart brengt ben je in feite informatie aan het organiseren. Een voorbeeld – Als je het woord IJS leest, dan maakt je hoofd automatisch een verbinding met iets dat met IJS te maken heeft. Je denkt waarschijnlijk aan SCHAATSEN. En als Nederlanders aan SCHAATSEN denken dan is de link met de ELFSTEDENTOCHT snel gelegd.

mindmap maken 3

Voordelen mindmap maken

  • Beter overzicht – Doordat je álle associaties in kaart brengt, krijg je een veel completer en dus ook beter overzicht. Alle gedachten die te binnen schieten kun je gemakkelijk aanvullen.
  • Minder aan je hoofd – Het mooie van een mindmap maken is dat je je hoofd niet hoeft te gebruiken om alle info te onthouden. Je hoeft niet bang te zijn dat je iets gaat vergeten. Hierdoor heb je dus veel minder last van een vol hoofd. Je kunt je voorstellen dat je dan ook vrijer kunt denken, béter denken zelfs.
  • Razendsnel – Een mindmap maken gaat razendsnel, veel sneller dan wanneer je iets in je hoofd probeert uit te werken.

Toepassingen mindmap

Uitwerken van een project – Soms is het bij de start van een project niet gelijk helder wat er allemaal bij komt kijken. Als je een mindmap maakt, dan kun je alvast het grotere plaatje krijgen en anticiperen op mogelijke problemen, oplossingen, targets of deadlines.

Handige tool voor bij het leren – Om eerlijk te zijn, zonder het maken van mindmaps had ik mijn studie orthopedagogiek niet afgemaakt. Ik ben zelf een beelddenker en het bestuderen van dikke Engelstalige wetenschappelijke boeken was voor mij taaie kost.

Het maken van mindmaps maakte het studeren ook zoveel gemakkelijker. Sterker nog, tijdens het maken van tentamens kon ik soms het plaatje van de gemaakte mindmap voor de geest halen en zag ik het antwoord voor me.

Ideaal om te brainstormen – Stel je hebt een idee en je wilt dat uitwerken. Je kunt dit in je hoofd gaan overdenken of je kruipt achter de laptop om het op te schrijven. Maak tijdens de volgende brainstorm eens een mindmap. Werk je met een team? Je kunt een mindmap maken op een flapover of whiteboard en maak er een foto van.

Je toekomst in kaart brengen – Wat zijn je wensen, dromen, doelen en ambities? Waar heb je dit genoteerd? Staat dat ergens of zweeft dat in je hoofd? En heb je het al uitgewerkt? Rond 2008 zat ik met mijn vrouw in een restaurant in de Ardennen. We hadden nog geen kinderen en waren aan het fantaseren over de toekomst. We gingen een mindmap maken en gebruikten de achterkant van de papieren placemat en tekenden erop los. Even later was het hele blad (zo groot als een A3) gevuld. De placemat heeft een tijdlang bij ons in de keuken gehangen. De meeste dingen hiervan zijn uitgekomen.

If you can dream it, you can do it.

Wanneer je niet weet hoe je het moet verwoorden – Heb je binnenkort een lastig gesprek en weet je niet goed hoe je het moet verwoorden. Voorbereiding is het halve werk. Als je je gedachten en gevoelens in een bolletjesschema zet dan kan dit helpen om je boodschap beter te verwoorden.

mindmap maken 2


Papieren mindmap of digitale mindmap?

Een mindmap maken kan op verschillende manieren. Het is het makkelijkst om dit met pen en papier te doen. Er zijn ook diverse applicaties om een digitale mindmap te maken. De voordelen van een digitale mindmap tool: Het is netter, je kunt het gemakkelijk bewerken, opslaan als een .jpeg en je kunt ze delen / presenteren aan anderen.

Goede digitale mindmap tool

Op zoek naar een geschikte digitale tool? Met Mindmeister kun je vrij eenvoudig een mindmap maken en voorzien van verschillende kleuren en icoontjes. Het leuke aan Mindmeister is dat het ook een diavoorstelling bevat. Zo kun je je mindmap stap voor stap presenteren aan bijvoorbeeld je team.

Mindmap maken voor een brief

Jaren geleden werkte ik in de residentiële jeugdzorg. Ik begeleidde een tiener die wilde gaan trouwen met haar vriend. Er was echter een probleem…ze had geen contact meer met haar moeder. Het was haar vurige wens dat haar moeder de bruiloft zou bijwonen. Ze durfde haar moeder niet te bellen (Whatsapp bestond nog niet). Ik stelde voor om een brief te schrijven. Dit lukte haar niet, want ze wist niet hoe ze moest beginnen en wat ze er in moest zetten. Toen gingen we een mindmap maken. Hier waren we zo’n 10 minuten mee bezig. Toen gaf ik haar de opdracht om in haar slaapkamer van elk ‘bolletje’ een zin te maken. Zo gezegd zo gedaan. Twintig minuten later kwam ze juichend de trap af. De brief was af. En ja, haar moeder was op de bruiloft aanwezig.
Reacties
Categorieën