journal-iv
Vol hoofd
info@mentormax.nl
Vol hoofd
02/01/2021
6 min
0

De vele voordelen van een journal bijhouden

02/01/2021
6 min
0

Een journal is Engels voor logboek of aantekenboekje. Het wordt gebruikt om onder andere ideeën op te schrijven en uit te werken. Maar ja, wat kan je allemaal met een journal? In dit artikel krijg je diverse toepassingen.

Mediteren op papier

Aantekenboekjes worden al heel lang gebruikt. Leonardo da Vinci hield een journal bij, net als Einstein, Charles Darwin, Frida Kahlo, Mark Twain en Thomas Edison. Terwijl ik dit schrijf besef ik me dat deze mensen al allemaal zijn overleden. Miljardair Richard Branson (oprichter van Virgin en nog springlevend) houdt al jaren een journal bij. En misschien ken je Robin Sharma, schrijver van The Monk Who Sold His Ferrari? Hij is ook enorm fan van journaling. Hij noemt het zelfs meditation on paper.

Journaling is meditation on paper – Robin Sharma

journaling-v

Ook als ik op vakantie ben neem ik mijn journal mee

Journaling helpt om knopen door te hakken

Wat doe je als je ergens mee zit, bijvoorbeeld als je te maken hebt met een dilemma? Dit kan natuurlijk van alles zijn. Je wilt bijvoorbeeld een lastig gesprek voeren met iemand maar je weet niet hoe. Of misschien ben je aan het twijfelen over je baan. Zit je nog wel op de juiste plek? Waar wil je zijn over 5 jaar? Je kunt deze vragen met iemand bespreken zoals een partner of collega. Je kunt de kwestie ook in je hoofd laten en hierover gaan nadenken.

Dit werkt niet voor iedereen, want wanneer het dilemma rondjes blijft draaien in je hoofd dan verzandt het in piekeren. Overmatig piekeren schiet niet op. Een mooie manier om om te gaan met een vraag is door deze simpelweg op te schrijven in je journal. Schrijf je vraag op en noteer je gedachten en gevoelens erbij. Je bent dan in feite je eigen coach.

Piekeren is als een schommelstoel. Je bent in beweging, maar je komt niet vooruit.

Voor het noteren van je doelen

Waar bewaar je je plannen, doelen, ambities en dromen? Wanneer ik tijdens een training vraag dan bewaren de meesten het in hun hoofd. Het is vaak lastig om doelen te behalen die ons hoofd zweven. Een doel is vaak een project dat uit meerdere stappen bestaat. Het is heel lastig om in je hoofd een planning te maken en prioriteiten te stellen.

Om deze reden worden dromen en doelen uitgesteld en daarmee ook vaak afgesteld. Wat hierbij kan helpen is om je ambities en doelen te noteren. Wanneer je je doelen opschrijft dan kun je er van een afstand naar kijken. Aan het eind van elk jaar schrijf ik op wat mijn hoogtepunten van het jaar waren. Vervolgens stel ik een lijstje op van kleine en grote doelen die ik het volgend jaar wil behalen.

Deze lijst bekijk ik minimaal 1 x maand. Soms kan ik een doel afvinken en soms voeg ik er ook weer een doel aan toe. Ik doe dit al jaren. Het geeft me veel voldoening om aan het eind van het jaar te zien hoeveel doelen ik heb bereikt. En als ik eerlijk ben, ik behaal niet altijd alle doelen en dat is prima. Maar door het op te schrijven, ben ik ervan bewust en ben ik er ook actief mee bezig. Op deze manier behaal ik 9 van de 10 doelen.

vele voordelen van het bijhouden van een journal 1

Voor het maken een lange termijn planning

Het is al mooi als je een idee hebt van wat je het komende jaar wilt gaan doen. Wat zou het je opleveren als je weet wat je plan is voor de komende 5 of 10 jaar? Je kunt in je journal een tijdslijn maken van de komende 10 jaar. Zet bij elk jaar ook je leeftijd. Durf te dromen. Wat is jouw stip op die verre horizon? Je leeft maar 1 keer.

We onderschatten wat we in een jaar kunnen doen en we onderschatten wat we in 10 jaar kunnen doen.

Noteren waar je dankbaar voor bent

In een van zijn wekelijkse columns voor het NRC schrijft Ben Tiggelaar over het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek. Hij noemt Sonja Lyubomirsky die hier onderzoek naar heeft gedaan. “Haar research liet zien dat wanneer je regelmatig gericht aandacht besteedt aan de dingen waar je dankbaar voor bent, je daardoor positiever en gelukkiger wordt. Haar advies: houd een gratitude journal bij. Wie gemiddeld eens per week schrijft over waar hij dankbaar voor is, verhoogt daarmee zijn welbevinden”, aldus Tiggelaar.

Connecting the dots

Soms staan we teveel in de DOE modus. We laten ons leiden door de waan van de dag. Dan zijn we niet altijd bewust bezig van waar we mee bezig zijn. Misschien is er wel een rode draad, maar heb je daar geen idee van. Zonder al te zweverig te klinken, maar als je je leven geen richting geeft dan kun je verdwalen. Dat is soms mooi, maar je kunt hierdoor ook vastlopen. Wanneer je regelmatig aantekeningen maakt, dan krijg je gemakkelijker het grotere plaatje. In het Engels noemen ze dit ‘connecting the dots’.

Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd – Søren Kierkegaard

Voor het uitwerken van ideeën

Als ik een idee heb, dan vind ik dat fijn om uit te werken. Als ik het in mijn hoofd bewaar dan doe ik er niet zo veel mee. Ik vind het fijn om mijn aantekeningen gebundeld te hebben. Voorheen gebruikte ik post-its en losse blaadjes en dat werkte voor mij niet. Ik raakte blaadjes kwijt of ze lagen ergens in een laatje. Mijn journal biedt houvast. Ik gebruik deze dagelijks en blader regelmatig door mijn ideeën. Wat voor mij heel prettig werkt om een idee uit te werken is het maken van een mind map.

In your head is dead


vele voordelen van het bijhouden van een journal 2

Journaling biedt perspectief

Journaling helpt voor mij goed om dingen in perspectief te zien. Ik kan nog wel eens enthousiast raken over een idee. Ik heb dan de neiging om dat gelijk uit te voeren, maar voordat ik het weet ben ik met allemaal verschillende dingen tegelijk bezig. Dan ben ik mijn focus kwijt en is er uiteindelijk niets af. Dat is frustrerend. Nu schrijf ik mijn ideeën eerst op en ga ik ze niet gelijk uitvoeren. Pas op de plaats. Ik maak het regelmatig mee dat wanneer ik terugblader en dan een oude aantekening zie en dat ik dan denk: “what was I thinking?!” Op het moment dat ik het schreef was ik erg enthousiast, maar later niet meer.

Journaling als archief voor je ideeën 

Soms is het gewoon niet de juiste tijd om het idee uit te voeren. Dan laat ik het rusten. Ik maak regelmatig het volgende mee: dan blader ik bijvoorbeeld door een ouder journal en dan zie ik weer oude ideeën waar ik om verschillende redenen nog niets mee heb gedaan. En op het moment dat ik het weer lees dan kan ik er weer enthousiast van worden en het alsnog oppakken. Soms moet een idee een tijdje rijpen.

Journaling als fact checker

We hebben geen onfeilbaar geheugen. Wanneer we terugdenken aan een gebeurtenis dan is het vaak lastig om te bepalen wanneer dat ook alweer heeft plaatsgevonden. Het mooie van een journal is dat je kunt terugvinden wanneer (of waar!) iets in je leven heeft plaatsgevonden (mits je dat destijds wel hebt opgeschreven natuurlijk).

vele voordelen van het bijhouden van een journal 4

Hoe vaak schrijf je in je journal?

Hier kan ik heel kort over zijn: wanneer je maar wilt. Je kunt dagelijks in je journal schrijven, om de dag, 1 x per week of maandelijks. Het hangt er ook maar net vanaf waar je je journal voor gebruikt. Ben je iemand die dit wil wel volhouden maar die dit waarschijnlijk gaat vergeten? Probeer dan een gewoonte te creëren. Vaste schrijfmomenten kunnen je hierbij helpen. Bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapen gaan (of in bed), of 1 x per week op een vast moment.

Wat is een mooi journal boekje?

Smaken verschillen. Je hebt notitieboekjes in verschillende formaten. Ik gebruik zelf een A5 formaat. Ik heb wel eens journals gebruikt zonder lijntjes, maar dat werkte voor mij niet. Mijn handschrift is nogal slordig en ik heb zelf echt baat bij lijntjes en / of een kantlijn. In het begin kocht ik notitieboekjes van het merk Moleskine. Maar als ik eerlijk ben, bij de Action of HEMA liggen veel goedkopere aantekenboekjes voor een fractie van de prijs van een Moleskine.

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn ook veel luxere varianten. Je hebt journals met kaften van leer of met een mooie illustratie erop. Die zien er net uit als toverboeken. Daar betaal je al gauw 5 tientjes voor. Owja, je hebt ook bullet journals. Het principe van aantekeningen noteren is in de kern hetzelfde, maar bullet journaling heeft een andere visuele manier van uitwerken van ideeën.

Journaling iets voor jou?

Je weet nu dat er talloze toepassingen zijn voor het bijhouden van een journal. Er zijn geen regels. Jij bepaalt waar je over schrijft, waarin je schrijft en hoe vaak je dat doet. Wat denk je, is het bijhouden van een journal iets voor jou? Of misschien doe je het al? Waar gebruik jij een journal voor? Laat het hieronder weten in de comments. Thnx!

Reacties
Categorieën