// Jouw code hier de hierWat te doen als je veel aan je hoofd hebt
Wat te doen als je veel aan je hoofd hebt
Vol hoofd
info@mentormax.nl
Vol hoofd
02/01/2021
4 min
0

Wat te doen als je veel aan je hoofd hebt

02/01/2021
4 min
0

Heb je veel aan je hoofd?

Heb je daardoor geen goed overzicht en vergeet je regelmatig dingen? Heb je constant het gevoel dat je het druk hebt en wil je rust in je hoofd krijgen? In dit artikel geef ik je een paar super praktische tips om ervoor te zorgen dat je niets meer vergeet en dat het rustiger wordt in de bovenkamer.

Owja, helemaal vergeten

Stel je voor: je zit achter je computer en bent lekker bezig. Dan vraagt een collega of je iemand wilt terugbellen. “Ja, is goed,” zeg je. Je collega loopt weg en je duikt weer snel in je werk, want je hebt het druk. Ondertussen komen er e-mails binnen en beantwoord je een paar appjes. Aan het eind van de werkdag pak je je spullen en ga je naar huis. Onderweg realiseer je je ineens: shit! Je moest die persoon nog terugbellen. Maar nu is het te laat om te bellen.

Je hoofd als to-do lijst

Het is allesbehalve ontspannen om veel aan je hoofd te hebben. Het risico is groot dat je iets vergeet, wat niet alleen vervelend is voor jou, maar ook voor de andere persoon. Dit gebeurt vaker dan je denkt. Je vergeet iemand terug te bellen of reageert niet op een belangrijke e-mail door de drukte. Misschien heb je wel een to-do lijst, maar die heb je niet altijd bij de hand, of je vergeet een taak erop te zetten.


Drukte in je hoofd

Er is iets dat je altijd bij je hebt: je hoofd. We gebruiken ons hoofd vaak als vergaarbak voor dingen die we willen, mogen of moeten doen. Het probleem is dat je hersens niet zo goed zijn in het onthouden van taken. Want wanneer schieten de ‘ow ja!’-gedachten meestal te binnen? Juist ja, op momenten dat je er niets mee kunt.


wat te doen als je veel aan je hoofd hebt slecht slapen

Slecht slapen en schuldgevoel

Misschien herken je het wel: er schiet je iets te binnen tijdens het douchen, reizen, of net als je in bed ligt. Het zou fijn zijn als de ‘interne reminder’ op tijd kwam, maar vaak komt die juist wanneer je rust probeert te vinden. Dat kan niet alleen een schuldgevoel veroorzaken, maar het kan er ook voor zorgen dat je slecht slaapt, omdat je veel aan je hoofd hebt.

Waanzinnig stel hersens

Onze hersenen kunnen de meest fantastische dingen doen, van ontwerpen tot schrijven. Maar ze zijn niet zo goed in het onthouden van simpele taken, zoals het kopen van brood. Dat komt omdat we onze hersenen niet moeten gebruiken als takenlijst, maar als creatief instrument.

Last van piekeren?

Als je veel piekert, zit je constant in je hoofd. Piekeren is niet altijd slecht, maar overmatig piekeren kan je veel energie kosten en je nachtrust verstoren. Wil je piekeren beperken en rust in je hoofd krijgen? Probeer dan deze tips:

  1. Gebruik een notitieboekje of journal om je gedachten op te schrijven.
  2. Gun jezelf een piekerkwartier per dag en stop met piekeren zodra de timer afgaat.

Moeite met knopen doorhakken?

Vind je het lastig om keuzes te maken? Dan blijf je misschien te lang hangen in gedachten, wat kan zorgen voor meer stress. Hoe langer je iets uitstelt, hoe groter het in je hoofd wordt. Ga je nou wel of niet verhuizen? Wel of niet die nieuwe baan aannemen? Tips om beslissingen te vergemakkelijken:

  1. Maak geen beslissing in je hoofd, maar schrijf het op.
  2. Gebruik een mindmap om helderheid te krijgen.

Vergeet het maar

Gebruik je hoofd niet als takenlijst. Kies voor een simpele tool om overzicht te houden. Enkele tips:

  1. Kies een eenvoudig notitieboekje of gebruik een digitale takenmanager zoals ToDoist, Microsoft ToDo, of Trello.
  2. Mijn persoonlijke favoriet: gebruik Braintoss om notities, foto's en spraakberichten te maken en naar jezelf te mailen.


Wees een leeghoofd: doe een breindump

Een breindump, ook wel bekend als een mind sweep, is een effectieve manier om rust in je hoofd te krijgen. Je schrijft alles op wat er in je hoofd rondspookt, van taken tot zorgen en ideeën. Dit helpt om mentale rommel te verwijderen en meer focus te krijgen. Het proces:

  1. Creëer een rustige omgeving en stel een tijdslimiet in van 10-15 minuten.
  2. Schrijf alles op zonder jezelf te censureren.
  3. Herzie de lijst, stel prioriteiten, en maak actiepunten.

Deze eenvoudige oefening kan je helpen om helderder te denken en productiever te zijn, zowel op je werk als privé.

Een brein dump is geen to do lijst

Wanneer je ervoor zorgt dat je alles uit je hoofd haalt en op een lijst zet, behoud je overzicht, vergeet je bijna niets meer en ervaar je meer rust. Let wel op: het is een valkuil om de breindump-lijst als een to-do-lijst te beschouwen. Idealiter heb je al een aparte to-do-lijst. De breindump dient voornamelijk om te inventariseren wat er allemaal in je hoofd zit. Tips: 
  • Zitten er concentratieklussen bij? Plan die in je agenda.
  • Staan er taken op? Zet die dan op je takenlijst.

wat te doen als je veel aan je hoofd hebt opgeruimd

Sluit je werkdag goed af

Wil je aan het eind van de dag niet meer veel aan je hoofd hebben? Zorg dan voor een goede afsluiting van je werkdag. Probeer aan het eind van de dag 10 minuten te pakken om alles door te nemen. Belangrijk:

  • Check je aantekeningen en to-do lijst.
  • Sluit af zonder nieuwe taken op te pakken.
  • Plan je volgende dag goed.

Wat je ook kunt doen is 1 x per week alles even doorlopen. Time management expert David Allen noemt dit een wekelijkse reflectie. Zo zorg je er voor dat je een up to date overzicht hebt van alles en je hoofd is zo goed als leeg. Als je dit op vrijdagmiddag doet, dan ga je heerlijk het weekend in.

Samenvatting van tips:

  • Maak geen beslissingen in je hoofd.
  • Beperk het piekeren en schrijf je zorgen op.
  • Gebruik je hoofd niet als takenlijst.
  • Doe regelmatig een breindump.
  • Sluit je werkdag goed af met een dagelijkse reflectie
  • Loop al je projecten door tijdens de wekelijkse reflectie

Reacties
Categorieën