Wanneer je te lang bezig bent met een taak, dan merk je onbewust dat je concentratie afneemt. De kans is dan aanwezig dat onze aandacht naar iets anders wordt verplaatst zoals e-mail of het checken van whatsapp of andere social media. Voor je het weet ben je een kwartier verder en ben je alweer bijna vergeten waar je mee bezig was. Herkenbaar? Wil je je concentratie verbeteren en meer gedaan krijgen? Maak kennis met de Pomodoro techniek.
Wat is pomodoro methode?
De Pomodoro techniek is begin jaren negentig ontwikkeld door de Italiaan Francesco Cirillo. Hij kwam erachter dat na zo’n 25 minuten werken zijn concentratie begon af te nemen. Door korte pauzes te nemen nam zijn concentratie weer toe en kon hij effectief doorwerken. Cirillo zocht iets om zijn tijd te meten en gebruikte hiervoor een old school kookwekker. Deze had de de vorm van een tomaat, pomodoro in het Italiaans.
Pomodoro methode
De techniek is gebaseerd op time boxing. Dit houdt in dat je werkt in blokken van 25 minuten. Na elke pomodoro neem je 5 minuten pauze. Dit herhaal je 4 x. Na de 4de Pomodoro heb je 2 uur gewerkt. Dan is het tijd voor een langere pauze, van 15 tot 30 minuten. Daarna kun je de 1ste cyclus weer herhalen.
Voordelen Pomodoro techniek
- Het verhoogt je focus en concentratie
- Je vermindert het aantal onderbrekingen
- Je bent bewuster bezig met je taken
- het vergroot je motivatie
- het verbetert je inschattingsvermogen
Pomodoro wekker
De belangrijkste regel van de pomodoro techniek: een pomodoro kan niet worden onderbroken. Het is de bedoeling dat je afmaakt waar je mee bezig bent. Waar kun je deze techniek voor gebruiken? In feite voor alle taken. Je kunt het gebruiken om meerdere kleine taken uit te voeren, maar je kunt ook een grote taak opsplitsen in meerdere pomodoro’s. Denk hierbij aan taken als lezen, schrijven, studeren of het verwerken van je mail.
Pomodoro timer afgelopen?
Wat doe je in de pauze? Het is het beste dat je iets ontspannends doet. Dan kan je concentratie weer even op peil komen. Beweeg wat, haal wat water, let op je ademhaling en je houding. Doe in in ieder geval niet iets ingewikkelds, maar kies voor iets eenvoudigs. Dan kun je na de pauze weer volop geconcentreerd aan de slag.
Pomodoro techniek studeren
Wat zijn mijn persoonlijke Pomodoro techniek ervaringen? Ik gebruikte het al veelvuldig tijdens mijn studie. Het was voor mij erg lastig om in te schatten hoe lang ik moest studeren voor een tentamen. Ik moest Engelstalige wetenschappelijke boeken van ruim 500 pagina’s lezen en ik had geen idee hoeveel tijd ik daar voor moest reserveren. Totdat ik met deze techniek ging werken. Op een gegeven moment wist ik ongeveer hoeveel pagina’s ik kon lezen in 1 Pomodoro, Vervolgens kon ik berekenen hoeveel Pomodoro’s ik nodig had voor een heel boek. Hierdoor kon ik een veel betere planning maken en liep ik niet achter de feiten aan.
Beter tijdbesef door pomodoro
Wat me ook opviel is dat ik een beter besef van tijd kreeg. Op een gegeven moment was ik zo gewend aan tijdblokken van 25 minuten dat ik goed aanvoelde wanneer de tijd bijna voorbij was. Ik durf echt te beweren dat deze pomodoro techniek heeft bijgedragen aan het behalen van mijn tentamens. Herhaling is uiteraard super belangrijk bij studeren. Wat je kunt doen is dat je de 1ste 5 minuten van elke Pomodoro gebruikt om de stof van de vorige Pomodoro voor jezelf nog een keer samen te vatten.
Pomodoro app of pomodoro kookwekker?
De bedenker van de pomodoro techniek is zelf voorstander van een echte kookwekker. Je moet de wekker opwinden, je hoort de tijd voorbij tikken en je hebt zichtbaar in beeld hoelang je nog hebt. Vind je het tikkende geluid en de trrrrrriiiiing aan het eind irritant? Dan zijn er nog genoeg alternatieven:
- Je kunt er voor kiezen om de timer op je smartphone te gebruiken.
- Er zijn genoeg gratis pomodoro apps beschikbaar die je kunt downloaden voor op je smartphone of tablet.
- Pomodoro techniek online gebruiken? Voor Chrome gebruikers zijn er ook plugins.
- Wil je wel een fysiek apparaat op je bureau, maar liever geen kookwekker? Misschien ken je de Time Timer nog van school. Deze heb je ook in pocket versie.
Wat als je wordt afgeleid tijdens de Pomodoro techniek?
Het kan natuurlijk voorkomen dat er een gedachte te binnen schiet tijdens een Pomodoro. Laten we zeggen dat je online nog een cadeautje moet bestellen. We zijn dan meestal geneigd om het werk te laten voor wat het is en aan de slag te gaan met de gedachte. Bij het toepassen van deze techniek zul je merken dat je wilt blijven doorwerken aan de taak waar je mee bezig was. Wat kun je doen met de gedachte die te binnen schiet? Simpel, noteer het en ga weer verder met je taak. Er zijn natuurlijk nog meer manieren om er voor te zorgen dat je niet wordt afgeleid.
- Zet je mailprogramma uit
- Klik alle programma’s en tabbladen weg die je niet nodig hebt.
- Zet je smartphone op stil
- Werk je in een kantoortuin? Zoek een rustige plek om te werken
- Communiceer naar je collega’s dat je bezig bent
- Doe oordoppen in en zet luister naar concentratiemuziek
Wat doe je als er een collega aan je bureau staat?
Als het écht dringend is, dan onderbreek je je werk. Maar (spoiler alert), het is zelden echt dringend. Jij bent op dat moment geconcentreerd bezig. Wanneer er een collega iets van je wilt, check dan even je timer en communiceer naar je collega wanneer je beschikbaar bent. Zeg dat je nog (een x aantal minuten) met iets bezig bent dat je concentratie vereist. Dan communiceer je helder wat je prioriteiten zijn en wanneer je wél beschikbaar bent.
Kortom, pomodoro techniek for life!
Gebruik ik de pomodoro techniek nog steeds? Absoluut! Soms daag ik mezelf uit om in 1 Pomodoro mijn mail te verwerken. En tijdens het schrijven van dit artikel heb ik ook gebruik gemaakt van mijn tomaten kookwekker.
ps: Het schrijven van dit artikel duurde overigens 3 Pomodoro’s (of is het pomodori? 😉)