Gebrek aan focus? Check deze 7 time management tips
Focus
Max Ohlenschlager
Focus
03/12/2021
6 min
0

Gebrek aan focus? Check deze 7 time management tips

03/12/2021
6 min
0

Hoe krijg je focus? Dat is tegenwoordig een enorme uitdaging. De afgelopen jaren zijn er diverse communicatiekanalen bijgekomen. Denk aan Slack, WhatsApp en Teams. En op de werkplek zelf is het bijna niet te doen om je te kunnen concentreren, helemaal als je in een kantoortuin werkt. Heb je een gebrek aan focus op het werk? Dit artikel biedt je een aantal praktische time management tips.

Gebrek aan focus oorzaken

Je smartphone zit vol met social media apps zoals Whatsapp, LinkedIn, Instagram, Twitter en nieuwkomer Clubhouse. Elk medium heeft weer zijn eigen inbox, dus je wordt van alle kanten bestookt met berichten en DM’s (direct messages). Hoe meer apps, des te meer mogelijkheden er zijn om jou uit je concentratie te halen. Dan heb je ook nog de mailbox die non stop jouw aandacht kaapt.

gebrek-aan-focus-tabbladen

Tabbladen

Wat me opvalt is dat als mensen bezig zijn met een document (bijvoorbeeld een Word document) dan is dat waarschijnlijk niet het enige programma dat open staat. Je mailprogramma staat open en misschien nog wat andere zaken zoals Google en iets van een registratieprogramma. Als je al die programma’s en tabbladen open laat staan, dan is de kans erg groot dat je wordt afgeleid. Elke keer wanneer je een notificatie krijgt omdat je een nieuw bericht hebt ontvangen, dan gaat je aandacht van datgene waar je mee bezig was naar de binnenkomende afleiding. Al deze verstoorders leiden tot een gebrek aan focus.

Multitasken

Het is eerst nog gemakkelijk om terug te schakelen naar je originele taak, maar na een stuk of vijf van dit soort afleidingen is je concentratie al behoorlijk naar de knoppen. Hoe meer je wordt afgeleid des te meer afleiding je ook gaat opzoeken. En als al die tabbladen dan open staan, ja, dan gaat je aandacht ook weer daarnaartoe en voor je het weet zit je weer een kwartier op internet. Het is dan enorm lastig om er weer in te komen. Het gevaar schuilt erin dat je gaat multitasken. Je schakelt de hele tijd tussen het ene en het andere programma. Dat schakelen kost veel mentale energie en doordat je met verdeelde aandacht bezig bent doe je er langer over en neemt ook de kans op fouten toe.

Gebruik alleen de programma’s die je nodig hebt en klik de rest weg.


gebrek-aan-focus-email

Focus aan? Mailprogramma uit

Hoe begin je je werkdag? Je checkt dan gelijk je mail of niet? En dan? Wat doe je als je je mail hebt gecheckt en verwerkt? De meeste professionals laten hun mailprogramma de hele dag openstaan. Ik snap dat ergens wel. Er blijven altijd wel mails onbeantwoord staan in je inbox. Soms zetten we die op ongelezen of markeren we ze met een vlaggetje. Kortom, als het niet lukt om een inbox zero te krijgen, dan ben je voor je gevoel nooit klaar met je mail.

Maar al die berichtjes leiden ook tot een gebrek aan focus en halen je uit je flow. Dit is wat je kunt doen. Krijg je een pop up bij een nieuwe mail? Die kun je uitzetten. Hoor je een geluid bij een nieuwe mail? Ook dat kun je uitzetten. Wat nog beter is: zie je mail als een taak die je een aantal keren per dag uitvoert. Na het checken en verwerken van je mail ben je voor nu weer even klaar met deze taak. Sluit je mailprogramma af en richt je weer op je todo lijst.

Werk je met twee schermen? Dat heeft een aantal voordelen. Je kunt snel werken omdat je overzicht hebt. Maar toch, als ik aan mensen vraag wat ze op het tweede scherm open hebben staan, dan is het negen van de tien keer Outlook. Dat is vragen om ellende. Zet je mailprogramma uit en gebruik alleen wat je op dat moment écht nodig hebt.

Geen focus? Zet je mail programma uit als je niet aan het mailen bent.


gebrek-aan-focus-whatsapp

WhatsApp en Slack

Hoe krijg je focus met al die afleiding op de laptop? Steeds meer bedrijven gebruiken programma’s als Slack. Je kunt elkaar dan gemakkelijk even een berichtje sturen en dat gaat sneller dan e-mail. Maar ja, al die berichtjes zie je binnenkomen terwijl jij je probeert te concentreren. Hetzelfde geldt voor WhatsApp wat je ook op je laptop kunt installeren. Ook hierbij geldt: ben je bezig met een concentratieklus? Zet deze programma’s dan uit. Ik snap dat je op de hoogte wil blijven en misschien wordt het ook van je verwacht dat je z.s.m. reageert. Maar zeg nou zelf, verzoeken zijn zelden écht dringend. Je kunt heus wel even een half uurtje offline zodat je je verslag kunt afmaken.

Wees smart met je smartphone

Okay, misschien heb je je laptop helemaal goed ingericht en kun je geconcentreerd je ding doen. Maar ja, wat doe je met je smartphone? Blijft die wel aan? Krijg je daar wel notificaties van binnen? De prikkels van een smartphone leiden tot een gebrek aan focus. Kijk, je hoeft niet de hele dag offline te zijn, maar zorg ervoor dat je tijdens die concentratieklus even onbereikbaar bent. Je kunt je smartphone op stil zetten, in de niet storen stand of in de vliegtuigmodus. Ik snap dat je voor bepaalde personen wél te allen tijde bereikbaar wilt zijn. Je kunt in je smartphone aangeven welke personen jou wel mogen bellen. Owja, extra tip: Leg je smartphone even weg. Het blijkt dat we toch geneigd zijn om te kijken op de smartphone als die in het zicht is, ook al staat die op stil.

Vuistregel: focus aan? notificaties uit

Werk in blokken

Hoe verbeter je focus? Soms nemen we ons voor om een dagdeel of een hele dag aan een project te werken. Nou, het is maar de vraag of dat lukt. Als je niet genoeg pauzes neemt dan kan je concentratie niet meer op peil komen en dan gaan we toch weer (voor de afwisseling) mail checken of appjes sturen. Moet je echt flink wat meters maken? Werk dan in blokken, zodat je tussentijds even kan opladen. Je kunt naar de klok kijken en met jezelf afspreken dat je tot een bepaalde tijd doorwerkt. Ik heb gemerkt dat dit niet werkt, omdat ik dan de tijd vergeet en daarmee ook vergeet om pauze te houden. Ik maak gebruik van een timer. Dit kan een kookwekker zijn of je gebruikt de timer van je smartphone. Van de laatste ben ik geen voorstander omdat je smartphone je weer kan verleiden om dingen te checken.

Werk in tijdblokken die overeenkomen met je concentratieboog

Pomodoro techniek

Hoe lang zet je de timer? Daarover zijn de meningen verdeeld. Deze vorm van time boxing is bekend geworden onder de naam pomodoro techniek. Je zet de timer op 25 minuten en je gaat aan het werk. Als die afgaat neem je 5 minuten pauze en dan is het tijd voor de volgende pomodoro. Na 4 pomodoro’s neem je een langere pauze van een half uur. Hoe lang kun je gefocust werken? Dat verschilt per persoon! Moeten het per se 25 minuten zijn? Nee hoor. Hier is geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Kies een tijd waar jij je prettig bij voelt. De gedachte erachter is dat je met jezelf een afspraak maakt om gedurende die 25 minuten geconcentreerd aan iets te werken.


Hoe houd je focus tijdens het werk?

Kijk, je hoeft jezelf niet de hele dag af te sluiten van de wereld. Het gaat erom dat je weet wanneer je even in je concentratiebubbel moet zitten en wat je daarvoor nodig hebt. Wees er van bewust dat alle tabbladen, notificaties en apps jou uit je focus kunnen halen en dat het dan een enorme uitdaging is om weer in een flow te komen. Wil je een gebrek aan focus voorkomen? Hanteer de vuistregel:

Concentratie aan? Notificaties uit

Wat doet focus met je?

Als je focust dan werk je sneller, maak je minder fouten en hou je meer energie over. Kijk, niemand is 8 uur per dag productief. Je bent geen robot. De meeste professionals hoeven zich ook niet de hele dag te concentreren. Waar het op neer komt zijn die paar taken waarvoor je echt je concentratie nodig hebt. Denk aan het schrijven van een document, een ontwerp of een berekening. Ga niet klakkeloos aan zo'n concentratieklus beginnen. Neem eerst een paar maatregelen die in dit artikel zijn genoemd en dan ga je als de brandweer. Succes!

Reacties
Categorieën