Thuiswerken met kinderen (10 praktische tips)
Time Management
info@mentormax.nl
Time Management
02/04/2021
5 min
0

Thuiswerken met kinderen (10 praktische tips)

02/04/2021
5 min
0

Door het corona virus zitten veel ouders momenteel thuis met hun kinderen. Ineens ben je én ouder, én docent én thuiswerkende professional. Thuiswerken mét kinderen is een uitdaging, want je wilt er voor je kinderen zijn, maar je wilt ook wat werk gedaan krijgen. In dit artikel krijg je een aantal praktische tips.

Thuiswerken met kinderen is de hel

Ik zag deze quote ergens op internet. Thuiswerken met kind is even schakelen. Jij zit thuis met de kinderen en de mogelijkheden zijn beperkt. Je kunt niet even naar een pretpark, dierentuin of zwembad. Daarnaast wil je ook nog wat werk gedaan krijgen. Thuiswerken met kinderen is best lastig als je de hele dag allerlei verzoekjes krijgt. En dan dacht je dat het in een kantoortuin lastig is om te concentreren.

Thuiswerken met kinderen tip 1: maak een schema

Op school hebben kinderen een enorme structuur. Duidelijkheid en voorspelbaarheid is belangrijk. Het kan helpen om een eenvoudig schema te maken. Denk aan een blokkenschema per half uur. Probeer het schoolritme aan te houden. Tijd om te lezen, opdrachten te maken, een fruit en een (buiten)speelmoment. Dit kan op een simpel blaadje, maar wij hebben zelf een groot whiteboard in de woonkamer staan.

What’s in it for me?

Ik merkte dat onze kinderen heel veel vragen stelden gedurende de dag. Zie ook het filmpje ? Of ze naar buiten mochten, of ze op een scherm mochten en of ze een snoepje mochten. En dat is best vermoeiend en het leidt af, zeker als je met iemand aan het bellen bent. Toen bedachten we het volgende: Alle vragen waar we een ‘ja’ op konden geven hebben we ook in het schema gezet. Het is een dagschema en we passen het elke dag aan. Owja, ik zet er ook bij of het papa of mamadag is, wat we die avond eten en wie er kookt ?. Ze hoeven nu niet om een snoepje te vragen en ze weten wanneer ze op een scherm mogen. Het staat gewoon in het schema. Op deze manier hebben ze ook iets ‘te winnen’ en vinden ze het zelfs leuk om naar het schema te kijken. Het werkt bij ons als een tierelier.

thuiswerken met kinderen 2

Thuiswerken met kinderen tip 2: Kamertijd

Kinderen én thuiswerken is een lastige combinatie. Kinderen willen aandacht, maar jouw werkzaamheden ook. Het is voor zowel jou als de kinderen ook belangrijk dat er een rustmoment in de dag is. En dan heb ik het niet over Netflix of Playstation ;). Spreek met de kinderen een tijd af dat ze zichzelf vermaken op hun kamer. Dan kunnen ze even lezen of naar wat muziek luisteren en dan heb jij tijd om even in dat document te duiken.

Thuiswerken met kinderen tip 3: belafspraken

Je wilt niet gebeld worden door iemand terwijl je met je kids bezig bent. Het kan helpen om belafspraken te maken. Als je je belafspraken clustert, dan kun je dit duidelijk naar je kinderen communiceren.

thuiswerken-met-kids-doe-je-zo-thuisonderwijs

Thuiswerken met kinderen tip 4: goede werkplek

Als het mogelijk is, doe je werk in een aparte kamer en communiceer dit naar je kinderen. Het is dan duidelijk voor ze dat je in je ‘werkkamer’ zit en dat ze je dan zo min mogelijk moeten storen. Als je in de woonkamer gaat werken dan denken ze dat je bereikbaar en daarmee ook beschikbaar bent.

Thuiswerken met kinderen tip 5: stel prioriteiten

Het is lastig om werk gedaan te krijgen in deze situatie. Voorkom dat je niet de hele dag bezig bent met mailtjes, belletjes en het nieuws checken. Probeer elke dag tenminste 1 concentratieklus op te pakken. Ook hier: communiceer duidelijk naar de kinderen dat je op dat moment niet gestoord wilt worden.

Thuiswerken met kinderen tip 6: Splits de dag

Het kan voorkomen dat zowel jij als je partner thuiswerken. Doordat jullie beiden nu verschillende petten op hebben (ouder, docent, gymleraar, activiteitenbegeleider én partner) kan het helpen om de verzorging / opvoeding bijvoorbeeld in dagdelen te verdelen. Met andere woorden, de een zorgt in de ochtend voor de kids en de ander neemt de middag voor zijn rekening. Op deze manier zit je niet de hele tijd op elkaars lip en is het voor de kinderen duidelijk aan wie ze wat moeten vragen. Degene die niet ‘de beurt’ heeft kan zich ergens in het huis terugtrekken om wat werk te doen.

Thuiswerken met kinderen tip 7: sta vroeger op

Uit eigen ervaring weet ik dat vroeger opstaan soms een goede (tijdelijke) oplossing is. In 2011 werd ik opnieuw vader. We hadden al een dochter van 1,5 en kregen er een tweeling bij. In dat jaar werkte ik nog in loondienst, had ik net Mentor Max opgericht en was ik aan het afstuderen. Overdag werkte of zorgde ik en kon ik niet studeren. ’s Avonds was ik doodop en kon ik me er echt niet meer toe zetten. Ik besloot een periode om extra vroeg op te staan. De wekker zette ik op 5 uur. Dan had ik een uur (soms meer, soms minder!) de tijd om met volledige aandacht te studeren.

Thuiswerken met kinderen tip 8: werk ’s avonds

Ben je geen vroege vogel en krijg je overdag ook niets gedaan? Dan is thuiswerken met kinderen extra lastig. Je hebt altijd de avond nog. Doe het belangrijkste werk op het moment dat de kids op bed liggen, mits je nog wat energie over hebt. Overdag pleeg je wat telefoontjes en beantwoord je wat mailtjes en ’s avonds kun je dan zonder afleiding dat document af maken.

thuiswerken-met-kinderen-doe-je-zo-roshni

Thuiswerken met kinderen tip 9: creëer een ritme

Ik schreef al dat kinderen baat hebben bij structuur, maar dat hebben wij zelf ook. Nu we thuis zitten, missen we het ritme van reizen, overleggen en lunchen met collega’s. Probeer voor jezelf ook een ritme in de dag te vinden. Plan vaste momenten dat je even met collega’s (video)belt. By the way, er zijn vele manieren om online te vergaderen. Skype blijft een van mijn meest favoriete programma’s. Terug naar het dagelijkse en wekelijkse ritme: Is de sportschool of yogastudio momenteel dicht? Probeer dan thuis wat oefeningen te doen. Ik doe zelf aan basketbal en dat ligt momenteel ook stil. Gelukkig heb ik een veldje bij mij in de wijk en probeer ik dagelijks even een balletje te gooien. Hierdoor heb ik toch mijn dagelijkse beweging en kan ik me hoofd leeg maken.

Beter gedaan dan perfect

Thuiswerken met kinderen is een behoorlijke uitdaging. Het is een rare tijd. Er wordt een enorm beroep gedaan op je flexibiliteit. Leg de lat momenteel wat lager, zowel thuis als op het werk. Ik schreef dit blog in 45 minuten terwijl mijn dochters buiten aan het skaten waren. Ik had er veel langer aan kunnen werken, maar dit zijn voor nu de belangrijkste tips die ik wilde delen.

Vind je dit artikel waardevol? Deel hem dan gerust. Heb je nog aanvullende tips? Laat het hieronder weten in de comments. Thnx!

Reacties
Categorieën