We vergaderen wat af in Nederland, zowel op kantoor als online via videovergaderingen. Helaas verlopen meetings niet altijd soepeltjes. Wat zijn de oorzaken dat een vergadering uitloopt? Wat doe je met te laat komers of mensen die zich niet hebben voorbereid? Heb jij ook zo’n hekel aan vergaderen? In dit blog zet ik de grootste vergader valkuilen op een rijtje. Je krijgt 10 praktische vergadertips die je meteen kunt toepassen voor efficiëntere vergaderingen.
Hekel aan vergaderen
De vergadering begint over 10 minuten. Je checkt nog even je mail om te zien of de agenda is rondgestuurd. Niet dus. Je gaat alsnog naar de vergaderzaal. Je ziet wel wat er gebeurt. Dan merk je dat de voorzitter zich verontschuldigt: ‘Sorry, ik had het erg druk en ben er niet aan toegekomen.’
Dan wordt er ter plekke in de komende 5 minuten een agenda opgesteld en worden de punten vervolgens 5 minuten lang geprioriteerd (dat dan weer wel). Van het uur is er alweer 10 minuten verstreken. Geen agenda? Dan geen vergadering. Dit is natuurlijk pijnlijk voor degene die de agenda op had moeten stellen. Een succesvolle vergadering vereist nou eenmaal goede voorbereiding.
Onrealistische agenda
Iedereen heeft zijn agendapunten van tevoren netjes doorgegeven. Wanneer de agenda is opgesteld en rondgestuurd, zie je dat er veel te veel mededelingen op staan. Je weet nu al dat de vergadering gaat uitlopen. Maak de agendapunten zo concreet mogelijk en zet erbij hoeveel tijd dit in beslag gaat nemen.
Dit is lastig, maar hiermee wordt gelijk duidelijk welke agendapunten prioriteit hebben. Degene die de agenda opstelt kan dan van tevoren inschatten of alle punten aan bod komen. Maak duidelijk dat wanneer je agendapunten inbrengt, je erbij vermeldt hoeveel tijd het kost om dit te bespreken.
Vergaderen kost teveel tijd
Vergaderingen kosten vaak te veel tijd. Heb je veel afspraken buiten de deur? Dan ben je ook veel reistijd kwijt. Moet het gesprek per se face-to-face plaatsvinden? Sinds corona zijn we allemaal bekend geraakt met videobellen via online tools als Skype, Microsoft Teams of Whereby. Mijn voorkeur gaat uit naar Skype, omdat je tegelijkertijd iemand een document kunt sturen of extra tekst kunt tikken. Daarbij kun je bij Skype ook je scherm delen, wat handig is om iets te laten zien dat op jouw laptop staat. Vind je videovergaderen vermoeiend? Let op je houding, zorg voor genoeg beweging en plan niet te veel meetings achter elkaar.