Het jaar zit er bijna op. Hoe kijk je terug op dit jaar? Heb je je doelen behaald? Had je jezelf voorgenomen om het dit jaar anders te doen, maar is het er niet van gekomen? Waren er andere zaken die voorrang kregen? In dit artikel krijg je praktische tips om ervoor te zorgen dat het je wél gaat lukken. Ben je klaar voor jouw jaar?
Een droom is een doel zonder deadline
Een goede voornemens lijst klinkt leuk, maar we willen vaak te veel dingen veranderen en ook nog eens tegelijk. Minderen met drinken én afvallen én vaker naar de sportschool én meer lezen. Dat is gewoon super lastig om vol te houden. Dit soort mooie goede voornemens sneuvelen vaak om de volgende redenen:
- Het zijn te veel goede voornemens
- Het kost te veel discipline en is lastig vol te houden
- Het voornemen is niet uitgewerkt tot een plan
Je bent wat je doet, niet wat je zégt wat je gaat doen - Carl Jung
Goede voornemens volhouden is lastig, want onze hersens zijn heel efficiënt geprogrammeerd. We doen het liefst alles op de automatische piloot. Als je patronen wilt veranderen dan vinden je hersens dat niet leuk.
Daarom duurt het ook zo lang voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd en dat vasthoudt. Het kost tijd, aandacht en energie om nieuwe gewoonten aan te leren. Er zijn hier verschillende onderzoeken naar gedaan, maar het schommelt tussen de 60 en de 100 dagen.
Tip 1: kies een jaarthema
Het kan je enorm helpen om jezelf een jaar de tijd te geven om aan iets te werken. Dat lijkt misschien lang, maar het geeft rust, richting en ruimte. Kies elk jaar een thema. Dit kan gaan over je gezondheid, je vaardigheden op het werk, je familie of je relatie.
Tip 2: kies het juiste doel
Veel mensen hebben last van hun innerlijke criticus. Dat is dat irritante stemmetje in je hoofd die je lekker de put in praat. Ik kan het toch niet, ik hou het toch niet vol, niemand zit op mij te wachten etc. Als je naar dat stemmetje luistert dan behaal je je doelen niet, zeker niet als het overgaat tot piekeren.
Het is daarom super belangrijk om een goede focus te hebben, want anders neemt de innerlijke criticus het over. Het helpt je enorm om je op 1 doel te richten. Zorg er wel voor dat je de juiste doelen stel.
Als je denkt dat je het niet kan, dan heb je gelijk. Als je denkt dat je het wel kan, dan heb je gelijk
Er is een groot verschil tussen een ontwikkeldoel en een prestatiedoel. ‘€100,000 per jaar verdienen’ is een prestatiedoel. ‘Beter feedback leren geven’ is een ontwikkeldoel. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat dat bij gedragsverandering ontwikkeldoelen beter werken dan prestatiedoelen. De focus ligt namelijk op vooruitgang.
Stap voor stap werken aan je ontwikkeling is beter dan focussen op je prestaties.
Tip 3: maak je doel visueel
Zorg ervoor dat je dit doel ergens noteert. Het liefst op een plek waar je het regelmatig ziet. Zet een dagelijkse reminder in je to do lijst, je smartphone, of plak desnoods een post it op je koelkast. Nog beter is om een logboekje of een journal aan te schaffen en dat je hier je doel in noteert en je voortgang bijhoudt.
Tip 4: kies meerdere middelen
Nu je een jaarthema hebt bepaald en het juiste ontwikkeldoel hebt gesteld en dat visueel hebt gemaakt, is het van belang dat je de juiste middelen kiest. Zorg ervoor dat je het jezelf leuk en gemakkelijk maakt. Het moet je namelijk niet te veel discipline kosten want dan haak je op een gegeven moment af.
Uit de methode De Ladder van Ben Tiggelaar blijkt dat je ook support nodig hebt. Je omgeving speelt een belangrijke rol. Bij omgeving gaat het zowel om je fysieke omgeving (huis, werkplek) als je sociale omgeving (vrienden, familie en collega’s).
- Tip: Deel je doelen met andere mensen
Kortom, ben je klaar voor jouw jaar?
Nogmaals, goede voornemens zijn meestal gedoemd om te mislukken. Het kost te veel wilskracht als je alles op discipline gaat doen. Maak je doel leuk en je middelen makkelijk. Dan is de kans het grootst dat je het volhoudt.