Door alle social media apps zijn we hyperverbonden en staan we altijd ‘aan’. Cal Newport, schrijver van de bestseller Deep Work, pleit in zijn boek Digitaal Minimalisme voor een bewuste en doelgerichte omgang met social media. In dit artikel geef ik een samenvatting van de belangrijkste inzichten.
Dat was niet de bedoeling van Steve Jobs
Voor de opkomst van de iPhone was de iPod dé gadget om duizenden nummers bij de hand te hebben. De iPhone werd oorspronkelijk geïntroduceerd als een combinatie van de iPod en een mobiele telefoon. Veel mensen denken dat het apparaat vanaf dag één was ontworpen voor social media apps, maar dit is niet het geval. Het was bedoeld om te bellen en muziek te luisteren, niet om ons permanent aan schermen te kluisteren.
Hoe vaak ben jij online?
Heb je enig idee hoe vaak je online bent? Het antwoord is waarschijnlijk vaker dan je denkt! Met de app Moment kun je je social media-gebruik bijhouden. Gemiddeld besteden gebruikers van Moment maar liefst 3 uur per dag aan hun scherm, en ze checken gemiddeld 39 keer per dag hun telefoon. Cal Newport verwijst ook naar een onderzoek van Common Sense Media uit 2015, dat laat zien dat Amerikaanse tieners zelfs 9 uur per dag (!) aan een scherm besteden.
De impact van de smartphone op je gezondheid
In Digitaal Minimalisme worden verbanden getrokken tussen de opkomst van de smartphone en de groei van mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en angststoornissen, vooral onder generatie iGen (geboren tussen 1995 en 2012). Deze groep is opgegroeid met tablets en smartphones, wat volgens Newport hun welzijn aantast.
Bewust omgaan met digitale overvloed
Hoewel Newport niet tegen technologie is, spoort hij zijn lezers aan om bewuster om te gaan met hun social media-gebruik. Dit boek biedt geen simpele life hack of digitale detox, maar een filosofie over technologiegebruik. Het gaat verder dan notificaties uitzetten of je telefoon tijdelijk wegleggen.
Wat zijn jouw diepere waarden?
Voordat je overweegt je social media-gebruik te beperken, vraagt Newport je eerst na te denken over je diepere waarden. Waarom gebruik je Facebook, Instagram of LinkedIn? Wat levert het je op? Sociale media zijn misschien gratis, maar je betaalt met je tijd en aandacht.
De drang naar sociale goedkeuring
Waarom zijn we zo gevoelig voor likes en hartjes? Volgens Newport komt dat door onze behoefte aan sociale goedkeuring. We zoeken constant de feedback en bevestiging van anderen, en het ontbreken daarvan vinden we vervelend.
Positieve bekrachtiging en dopamine
Elke like of reactie geeft ons een dopamine-shot, vergelijkbaar met het spelen op een gokautomaat. Social media zijn zo ontworpen dat ze voortdurend onze tijd en aandacht opeisen. Dit kan zelfs leiden tot verslavend gedrag, zegt Newport.
Digitaal minimalisme in drie stappen
Newport’s methode voor digitaal minimalisme bestaat uit drie stappen:
- 30 dagen zonder optionele technologieën: Vermijd gedurende een maand optionele technologieën zoals social media en streamingdiensten. Vraag jezelf af of je technologie gebruikt voor gemak of noodzaak.
- Onderzoek en herontdek: Besteed deze tijd aan activiteiten die je voldoening en betekenis geven, zoals lezen of wandelen.
- Start met een schone lei: Na deze periode kun je selectief bepalen welke technologieën je weer in je leven toelaat.
Nieuwe omgang met technologie
Na deze 30 dagen kun je bewuster omgaan met je smartphone en social media. In het boek geeft Newport diverse tips, zoals het alleen gebruiken van social media op je desktop en het vermijden van Netflix-kijken in je eentje.
Tijd voor afzondering
Hyperconnectiviteit leidt tot een tekort aan afzondering, wat volgens Newport belangrijk is voor het ontwikkelen van nieuwe inzichten. Grote denkers zoals Lincoln en Franklin gebruikten afzondering om tot belangrijke ideeën te komen.
Stop met het liken van berichten
Newport moedigt aan om minder te reageren op posts en meer tijd offline door te brengen. Zo kun je bewustere keuzes maken over hoe je je tijd besteedt.
Conclusie: Is Digitaal Minimalisme het lezen waard?
Het boek Digitaal Minimalisme heeft me geholpen mijn social media-gebruik te herzien. Na het lezen van het boek heb ik de meeste social media apps van mijn telefoon verwijderd. Ik ben benieuwd, heeft dit artikel jou geïnspireerd om bewuster om te gaan met je smartphone? Laat het me weten in de comments!