// Jouw code hier de hier Uitstelgedrag aanpakken - oorzaak, valkuilen en tips
Uitstelgedrag aanpakken – oorzaak, valkuilen en tips
Uitstelgedrag
info@mentormax.nl
Uitstelgedrag
02/01/2021
4 min
0

Uitstelgedrag aanpakken - oorzaak, valkuilen en tips

02/01/2021
4 min
0

klik hier om het artikel te downloaden

Wil je je uitstelgedrag aanpakken, maar weet je niet hoe? Wat zorgt ervoor dat je vaak niet aan bepaalde taken toekomt? Waarom stel je sommige zaken steeds uit? Kun je uitstelgedrag afleren of is het een kwestie van prioriteiten stellen? In dit artikel krijg je praktische tips om te stoppen met uitstellen en je productiviteit te verhogen.

Concentratie naar de knoppen

Stel je voor: Je komt op je werk. Een nieuwe dag met nieuwe kansen. Je pakt een kop koffie en checkt je mail. Ondertussen maak je een praatje met collega’s. In je achterhoofd denk je aan dat project waar je nog aan moet beginnen. Tussen de bedrijven door verzamel je de moed om erin te duiken. Je opent het document en begint terug te lezen. Je merkt dat je erin moet komen. Het kost je moeite, maar je zet een paar stappen.

Ben je net lekker bezig, gaat die telefoon of ontvang je een mailtje. De kans is groot dat je gaat kijken, uit nieuwsgierigheid. Misschien is het wel dringend, al blijkt dat zelden zo te zijn. Ondertussen is je concentratie afgenomen, en voor je het weet ben je met heel andere dingen bezig. Misschien herken je jezelf in deze belemmerende gedachten:

  • "Ik weet niet waar ik de tijd vandaan moet halen."
  • "Het hoeft vandaag niet per se af."
  • "Ik ga dit toch niet op tijd af krijgen."
  • "Ik werk het beste onder druk."

Wees niet bezig maar productief

Je dwaalt vaak af van de kerntaken en houdt je bezig met minder belangrijke zaken. Aan het einde van de dag baal je, want hoewel je veel hebt gedaan, is het niet datgene wat je wilde afkrijgen. Je was bezig, maar niet echt productief. Op weg naar huis denk je aan je onafgemaakte werk, wat stress veroorzaakt.

uitstelgedrag aanpakken

Oorzaak uitstelgedrag

Om je uitstelgedrag aan te pakken, moet je eerst de oorzaken onderzoeken. Vaak zijn er meerdere factoren in het spel, zoals:

  • Perfectionisme (je blijft maar schaven)
  • Luiheid (gebrek aan intrinsieke motivatie)
  • Werkstress (teveel aan je hoofd)
  • Onduidelijkheid (je weet niet waar je moet beginnen)
  • Faalangst (bang dat het niet lukt of niet goed genoeg is)

Veel uitstelgedrag komt voort uit een strijd tussen pijn en plezier. Deze twee emoties bepalen of je in actie komt.

Uitstelgedrag tip 1: maak het leuk

Taken die direct plezier geven, zetten ons in beweging. Het afvinken van een taak op je to-do lijst geeft een prettig gevoel en een dopamineboost. Bij grote projecten komt de beloning pas later, wat de motivatie verlaagt. Hak daarom grote projecten in kleinere taken, zodat je sneller kunt afvinken.



Uitstelgedrag aanpakken - oorzaak, valkuilen en tips deadline


Uitstelgedrag tip 2: stel deadlines

Zonder een deadline ontbreekt vaak de urgentie om te handelen. Wanneer je een deadline hebt, moét je wel focussen. Dit zie je vaak bij studenten die op het laatste moment beginnen te leren voor een tentamen, het zogenaamde "studentensyndroom". Deadlines helpen bij het aanpakken van uitstelgedrag, maar zorg dat ze realistisch zijn om onnodige stress te voorkomen.

Uitstelgedrag tip 3: leeg je hoofd

Probeer niet alles in je hoofd te bewaren. Dat werkt niet en leidt vaak tot uitstelgedrag. Gebruik een notitieboekje, app of takenmanager om je gedachten en to-do’s vast te leggen. Zo creëer je overzicht en rust in je hoofd, wat essentieel is om uitstelgedrag te overwinnen.

Uitstelgedrag tip 4: Kies 1 plek voor je taken

Als je je taken op verschillende plekken bewaart (zoals post-its, losse blaadjes of kladblokken), verlies je het overzicht. Dit leidt tot werkstress en uitstelgedrag. Kies daarom één centrale plek, zoals een takenmanager, om al je taken bij te houden. Kies voor een eenvoudige takenmanager. Er zijn er talloze maar welke ik fijn vind zijn Todoist en To Do (van Microsoft). Dit zijn zeer praktische takenmanagers waar je projectlijsten kunt aanmaken en daar acties / taken aan kunt koppelen.


Uitstelgedrag aanpakken - oorzaak, valkuilen en tips kalender

Uitstelgedrag tip 5: Tijd blokken

De taken die je uitstelt, zijn vaak concentratieklussen of vervelende taken. Blokkeer tijd in je agenda om aan deze klussen te werken. Door tijd te reserveren en vooruit te plannen, verhoog je de kans dat je de taak ook echt doet.

Uitstelgedrag tip 6: Pomodoro techniek

Werken in blokken is veel effectiever dan proberen non-stop door te gaan. Gebruik een timer (bijvoorbeeld de Pomodoro-techniek) en werk in blokken van 25 minuten, gevolgd door een korte pauze. Dit helpt je om geconcentreerd te blijven en uitstelgedrag te verminderen.

Uitstelgedrag tip 7: Stop met multitasken

Multitasken werkt niet. Het verlaagt je productiviteit en verhoogt de kans op fouten. Leg je smartphone weg, zodat je je volledig kunt concentreren op de taak voor je. Focus is cruciaal om uitstelgedrag te voorkomen.

Uitstelgedrag tip 8: Kies de meest geschikte werkplek

Vind de beste plek om je concentratieklussen uit te voeren. Werken in een kantoortuin kan lastig zijn vanwege de afleiding. Zoek een stille ruimte, werk thuis, of gebruik oordoppen als dat nodig is.

Kortom, uitstelgedrag aanpakken

De belangrijkste tips om te stoppen met uitstellen zijn:

  • Zorg voor een leeg hoofd en overzicht
  • Kies één plek voor je acties
  • Blok tijd voor je concentratieklussen
  • Werk in korte blokken
  • Stop met multitasken
  • Kies de juiste plek en het juiste moment

Uitstelgedrag is niet altijd volledig af te leren, maar je kunt het beheersbaar maken door de juiste vaardigheden te ontwikkelen. Zorg ervoor dat je prioriteiten duidelijk zijn en werk met volledige aandacht aan je taken.

Reacties
Categorieën